top of page

Ja, vi elsker bunaden

Bunaden er et tradisjonsrikt, elsket og populært festplagg. Den har blitt håndsydd og brodert i generasjoner, og mange har fått bunad i forbindelse med viktige begivenheter som konfirmasjon eller 18-årsdag.

Avhengig av hvordan man definerer ordet bunad kan man telle hvor mange typer vi har. Norsk bunadleksikon som ble utgitt i 2006 estimerer rundt 400 typer av festdrakten.


Bunaden slik vi kjenner den i dag, ble i all hovedsak utviklet på begynnelsen av 1900-tallet, løst basert på den mer tradisjonelle folkedrakten. Dette var bøndenes tradisjonelle klesplagg gjennom 1700- og 1800-tallet. Bunad er derfor et ord som kun brukes om festdrakten.


Interessen for folkedrakten kom på 1800- tallet, da bøndenes bekledning falt i smak hos overklassen. Folkedrakten ble ansett for å gi et autentisk uttrykk som sto i stil med den nasjonalromantiske vinden som feide over Europa på denne tiden. Fenomenet så man både i Skandinavia og andre deler av Europa.


De nasjonalromantiske impulsene førte til at man i Norge begynte å videreutvikle den tradisjonelle folkedrakten. Hulda Garborg var pådriver på begynnelsen av 1900-tallet, da bunaden ble et viktig element i den kulturpolitiske kampen som blant annet dreide seg om målsaken, som var langt mer kontroversiell enn den er i dag. Først på 1930- tallet ble bunaden brukt blant folk flest.


I etterkrigstiden ble bunaden virkelig populær, i motsetning til ellers i Europa, hvor de tradisjonelle bondedraktene stort sett gikk av moten. Derfor er det helt unikt i Norge at vi fortsatt bruker bunad til høytid og fest. De siste årene har salget av bunad til både dame og herre økt, og festdrakten er mer populær blant nordmenn enn noensinne.


Vi i HEKNE elsker våre bunader, og vi ønsker alle en flott 17. Mai feiring!

Siste innlegg
bottom of page