top of page

Resirkulert ull

Ull

Kvalitetene til ull er mange, og ikke alle er like kjente. Ull består av proteinaktige fibre og det er luften mellom disse som gjør at stoffet oppleves som varmt. Klær i ull holder godt på fasongen, og de krølles ikke.


Ull er et materiale som transporterer fuktighet bort fra huden, og derfor benytter mange ullundertøy på vinteren, særlig når de er i aktivitet. Dersom stoffet blir fuktig eller vått, holder det fortsatt på varmen, og det kan holde på mye fuktighet før det faktisk oppleves som vått.


Ull er naturlig temperaturregulerende, både for varme og kulde. I tillegg er det både bakteriehemmende og selvrensende, hvilket innebærer at du ikke behøver å vaske det så ofte.Produksjon

Skal man tro dyrevernsorganisasjonen NOAH, kan man ikke være sikker på at ull som blir brukt til klesproduksjon kommer fra dyr som ikke har blitt mishandlet under produksjon. Også dyrevernsorganisasjonen PETA har gjort funn både i USA og Australia som bekreftet dyremishandling under ull-produksjon. I tillegg kommer kjemikalieutslippene som følger av behandling og farging av ullen, og ofte settes klærne inn med giftige stoffer for at de skal se bedre ut når de henger i butikk.


Resirkulert ull

På leting etter stoffer som vi mente tilfredsstiller våre krav til bærekraftighet, kom vi innom mange spennende produsenter. Den som fasinerte oss mest var den lille franske leverandøren av resirkulert garn som vi kom i kontakt med.


Drevet gjennom generasjoner i 65 år, har fabrikken blitt en av de største leverandørene av ullgarn i Europa. De har patentert en ny metode for å bryte ned ullfiber og lage ny.


Fabrikken samler inn gamle ullplagg og overskuddsmaterialer fra andre produksjoner, sorterer disse etter farge, bryter de ned og lager nytt ullgarn i helt nye farger. Ved at garnet ikke fargebehandles på nytt, er mange ressurser spart. Det nye garnet er 100% mekanisk resirkulert.


Denne formen for garnproduksjon sparer store mengder vann og fibre, samt spredning av giftige kjemikalier gjennom produksjonsprosessen. Totalt har det resirkulerte garnet fra denne fabrikken 98% mindre påvirkning på miljøet enn vanlig garn fremstilt på tradisjonelt vis.


Derfor valgte vi i HEKNE å bruke resirkulert ull fra vår aller første kolleksjon i 2016.

Siste innlegg