top of page

Et valg om å være bærekraftig

Da vi bestemte oss for å starte HEKNE var det mange ting å ta hensyn til og mye som skulle vurderes. Vi måtte ta viktige beslutninger basert på hvem vi er og hva vi ønsker å bidra med.


For oss er det viktig at HEKNE er så bærekraftig som mulig. Det innebærer at mange prosesser blir mer krevende, men det er slik vi ønsker å bidra.


Det betyr at vi for eksempel må være nøye med alle materialene vi velger å bruke. Det gjelder materialer til klærne, men også materialer til andre ting, som merkelapper og emballasje. Vi må vurdere hva de er laget av, hvem som har laget de og hvor de er laget.


I prosessen med å velge materialer og produsenter har GOTS-sertifiseringer veid tungt. Derfor er vi stolte over å kunne å si at store deler av vår første kolleksjon er laget av GOTS-sertifiserte tekstiler.


GOTS står for The Global Organic Textile Standard og sertifiseringen innebærer mange krav til miljø og helse. I motsetning til andre sertifiseringer, som Oeko-tex, dekker standarden ikke kun det ferdige produktet, men hele prosessen fra foredling og produksjon, til pakking, merking, omsetning og distribusjon. Det vil for eksempel si at også fargingen av tekstilene må være miljøvennlig for at den ferdige metervaren får beholde sertifiseringen.


Alle GOTS-tekstiler skal være laget av minst 70% sertifiserte økologiske naturfibre. Utover kravene til materialene i seg selv, settes det også krav omkring sikkerhet og sosiale forhold for produsentene av tekstilene.


For HEKNE er det viktig å etterlate et lettest mulig fotavtrykk. Vi ønsker at du skal tenke deg om før du kjøper klær, og før du kaster dem. Materialene er det aspektet ved driften vi har valgt å fokusere mest på, ettersom klesdesign er vår hovedaktivitet.


Derfor bruker vi kvalitetsmaterialer som holder lengre, fremfor billige materialer som blir fortere ødelagt. Vi ønsker å støtte folk til å sakte ned tempoet i kjøp og kast forbruket, ved å tilby kvalitetsplagg man kjøper færre av.


Når man sier at man ønsker å gjøre ting på en bærekraftig måte, er det alltid lett å sette fingeren på ting som kunne vært bedre. Slik er det for oss også. Vi har gjort vårt beste med denne kolleksjonen, og nå jobber vi med å gjøre den neste enda bedre. Derfor vil HEKNE kontinuerlig være på utkikk etter nye, bærekraftige løsninger.

Siste innlegg