top of page

Mine Kafon: Fra kunstprosjekt til livredder

Når var du sist bekymret for å tråkke på en mine da du gikk deg en tur? Det er ikke en bekymring mennesker i vår del av verden behøver å forholde seg til. Likevel er det slik at i mange deler av verden i dag, er nedgravde miner fortsatt et enormt problem. Fortsatt finnes det landminer i 60 land, og det er antatt at 20.000 mennesker dør av miner hvert år. ​For Massoud Hassani begynte det hele som et kunstprosjekt for å skape oppmerksomhet rundt et glemt verdensproblem: landminer. Hassani vokste selv opp i Afghanistan, og hadde opplevd minenes farer gjennom oppveksten.Landminer er eksplosiver laget for å drepe eller skade. I årtier kan de ligge ”sovende”, før de blir aktivert og eksploderer. De blir aktivert av trykk, radiosignal, andre fjernstyrte metoder, og også av en persons tilstedeværelse innen et forhåndsbestemt område. Ingen kan kontrollere detonasjonen av miner, og derfor kalles de gjerne offeraktiverte våpen - de er ikke siktet mot noen spesielle, men skader og dreper ukritisk sivile. FN har estimert at kostnadene med å fjerne miner er opp til 50 ganger produksjonskostnadene, i tillegg kommer den menneskelige kostnaden dette medfører. For hver 5000 landmine som ryddes, vil en spesialist bli drept og to blir skadd.


I 2011 lagde Massoud Hassani Mine Kafon, en vinddrevet spesialenhet som har til hensikt å rulle over minefelt og detonere miner. Prosjektet var hans avsluttende oppgave ved The Design Academy Eindhoven i Nederland, og det ble finansiert gjennom Kickstarter. Mine Kafon er laget av materialer som bambus og biologisk nedbrytbar plastikk, så den er lett nok til å bli drevet av vindkraft, men tung nok til å detonere miner. The Mine Kafon mister noen ”bein” for hver mine den detonerer, det betyr at den potensielt kan detonere tre til fire miner hver tur. I midten av Mine Kafon er det en gps, så dersom den har detonert flere miner og blir liggende, kan man trygt følge veien den har blåst for å plukke opp gpsen. Resten av materialene som har løsnet under eksplosjonene er biologisk nedbrytbare, og kan derfor bli liggende i naturen. Mine Kafon er raskere, tryggere og opp til 120 ganger billigere enn tradisjonelle mineryddeteknikker, de totale kostnaden av en Mine Kafon, er 40 euro. Hassani sier ideen hans er at lokalbefolkningen på en billig og trygg måte kan sikre sitt nærmiljø.I dag jobber syv personer med ulike bakgrunner i tillegg til Hassani selv med kunstprosjektet hans, som har blitt stilt ut over hele verden, fra MOMA i New York til Taipaei i Taiwan. I tillegg har Mine Kafon blitt testet i samarbeid med det nederlandske forsvaret, og teamet jobber nå med å optimalisere minerydderen slik at den fungerer mest mulig trygt og effektivt i ulikt terreng.


“Mine Kafon is not only an anti-landmine device; it opens a discussion of global awareness” Massoud Hassani

Les mer på minekafon.org

Siste innlegg