top of page

Yndlingsklær

Jeg har mange klær som jeg ikke bruker. De passer ikke helt til min kropp eller så liker jeg stoffet og fargene, men ikke stilen eller snittet på plagget. Materialene på plaggene er helt fine og ikke noe slitt og kan helt fint brukes masse mer. Jeg synes at disse klærne fortjener å få et nytt liv i en omvandlet form, slik at jeg ønsker å bruke dem igjen.


Skjørt laget av dressjakke. Design: Veronika Glitsch

Tekstforfatter Veronika Glitsch i eget design: skjørt laget av en dressjakke.God passform på klær er viktig for trivselen i plagget. Passer plagget godt til meg og min figur er det større sjanse for at plagget blir en av mine yndlingsplagg som jeg velger å bruke ofte. Yndlingsplagg er trygge valg når jeg skal ut på noe hvor det gjelder å være komfortabel og trygg. Som regel blir yndlingsplaggene mine brukt opp og slitt ut fordi jeg bruker dem mest. Det er fordi yndlingsplaggene gjennomgår ulike stadier (Klepp, I. G. (2002). Jeans og "den lille sorte": hvorfor yndlingsklær er mer miljøvennlige enn andre klær). Først er det plagg jeg verner om som noe av det beste jeg har, det jeg liker best. Jeg har dem på når jeg er ute av huset, jobber eller i sosiale sammenhenger. Når de så er litt mer brukt, kanskje har blitt nuppete eller har fått flekker det ikke går å fjerne, så bruker jeg dem som hjemmeklær. Etter enda mer bruk blir de slitte yndlingsplaggene til arbeidsklær som jeg risikerer kan bli fillete og ødelagte av bruken. På denne måten blir ikke skiftende moter et problem for yndlingsplaggene. De har gått over til stadiet hjemmeklær eller arbeidsklær når moten har skiftet.


For at et klesplagg skal være attraktivt for meg å bruke i en redesignet eller omsydd form er det viktig med god kvalitet på passformen og hvordan plagget er sydd sammen, slik at funksjonen blir god. Min innstilling er at et redesignet plagg ikke skal være mindre godt lagd enn et nyprodusert i metervare. Det redesignede plagget skal helst være likeverdig med et nyprodusert designmessig og på den håndverksmessige utførelsen.


Som klesdesigner og skredder har jeg et godt utgangspunkt når det gjelder omsøm og tilpasning til passform, snitt og stil og jeg vil dele mine teknikker og fremgangsmåter med deg. På bloggen blogg.veronikaglitsch.no legger jeg ut syoppskrifter steg for steg med fotografier og tekst. Jeg viser hvordan jeg syr om og redesigner klær for at de kan brukes og slites på i ønsket ny form.Tekst og foto:

Veronika Glitsch

Klesdesigner

Siste innlegg