top of page

Grønne Jenter - rosablogg med mening

Hva får 10 jenter i 20-årene til å ta på seg økosminka, smile til kamera og starte en rosablogg? Grønne Jenter er et bloggkollektiv bestående av 10 jenter i slutten av 20-årene som bor i Oslo og er opptatt av miljø. På bloggen gronnejenter.no deler vi våre vellykkede og mindre vellykkede forsøk på å leve grønt.

Grønn catwalk på Bislet bad i samarbeid med Klimafestivalen § 112

Etter flere år i miljøbevegelsen var flere av oss lei av tungtrådde klimaforhandlinger med mye prat og lite action. Vi så med bekymring på rosabloggernes inntog i unge jenters forståelse av hva det «perfekte liv» var. Vi ble enige om at det var mangel på rollemodeller innenfor en grønn livsstil som ikke er ledere av en miljøorganisasjon. Dagens unge trenger rollemodeller som gjør noe spennende, engasjerer seg og har det gøy. I tillegg retter vi fokus på de sidene av samfunnet som må tas tak i.


Målet med bloggen er å få folk til å forstå at alle kan gjøre en forskjell, eller rettere sagt; alle kan gjøre litt for at verden blir et litt bedre sted å leve. I tillegg trenger ikke dette være et ork eller stress, det kan være enkelt, morsomt og lærerikt.


Det handler ikke om at man skal rendyrke en grønn livsstil, det handler om at alle kan bidra og at vi prøver å vise eksempler på hva som kan gjøres. Vi prøver å avmystifisere den grønne livsstilen. Vi vil rett og slett gjøre det litt folkelig, og dele erfaringer fra våre egne liv, både de vellykkede og mindre vellykkede forsøkene. Ingen er perfekte.


Ofte er det ikke viljen det står på, men kunnskapen. Vi hører alle nyhetene om at kloden varmes opp og klimaet endres, men det er sjeldent noen snakker om hva vanlige folk kan gjøre i sin hverdag. De aller fleste sitter tross alt ikke ved forhandlingsbordet under klimaforhandlingene. Arbeidet som legges ned internasjonalt og politisk er viktig, men det er også viktig at folk er klar over at våre egne valg i hverdagen også har en påvirkning på miljøet. Alt henger sammen. Her kan Grønne Jenter bidra med tips til enkle grep folk kan ta.


Vi har laget en liste med fem tips til hvordan du kan ta flere miljøvennlige grep i hverdagen her:


1. Mat: Spis sesongbasert, lokalprodusert eller økologisk mat. Innfør én kjøttfri dag i uka. Det er både bra for miljøet og helsa di.


2. Klær: Inviter venninnene dine på byttekveld hvor dere bytter eller syr om klær. Det hele toppes med et par glass økologisk vin. Er du hardcore, kan du utfordre venninnene dine til shoppestopp.


3. Gaver: Tiden din er verdifull. Gode stunder med folk du er glad i kan ikke måles i penger. I stedet for å kjøpe materielle gaver, hvorfor ikke satse på å gi bort en opplevelse sammen med deg?


4. Reise: Har du utforsket de fine nærområdene dine? Du trenger ikke reise så langt for å få nye opplevelser. Lengre turer kan vi anbefale på sykkel, tog og båt. Utforsk konseptet økoturisme. Vi tror du vil bli positivt overrasket!


5. Oppussing: Bruk svanemerket maling. Tenk energieffektivisering: Etterisoler loft, skift til energiglass i vinduer og installer energistyring. Både miljø, innekomforten og lommeboka vil dra nytte av det!


Synes du dette var nyttig kan du sjekke ut flere tips på gronnejenter.no, kom gjerne med innspill til hva dere har lyst å lese mer om!


Grønne Jenter, f.v.: Lan, Johanne, Andrea, Marlene, Kari-Anne, Miriam, Marte, Zlata, Siri

(og Malin)

Tekst og foto:

Grønne Jenter

Siste innlegg
bottom of page