top of page

Cowspiracy: The Sustainability Secret

Verdens største klimaproblemer regnes for å være global oppvarming, CO2-utslipp, utryddelse av regnskogen, samt forurensning og utryddelse av livet i havene. Disse utfordringene er de fleste av oss godt opplyste om. Men viste du at den største årsaken til problemene ikke er olje, gass eller utslipp fra biler og fabrikker?


Den største klimatrusselen for verden i dag er faktisk oppdrett av dyr; nærmere bestemt dyr som vi mennesker spiser. Hvorfor er det ingen som snakker om dette? Svaret er dessverre like nedslående som det er skremmende lite overraskende: Matindustrien er stor og mektig. Så stor og mektig at både politikere og de største miljøorganisasjonene har blitt tiet av industriens lobbyister. Også journalister og miljøforkjempere har blitt tiet med livet som innsats, eller så har de blitt saksøkt i senk av milliardindustriens advokater.


Alt dette og mer til kommer frem i dokumentarfilmen Cowspiracy: The Sustainability Secret, av Kip Andersen og Keegan Kuhn, fra 2014. Filmen ble finansiert gjennom crowdfunding, av 1449 bidragsytere som gjorde det mulig å utgi filmen i flere språklige versjoner. En ny utgave, med Leonardo DiCaprio med på laget som produsent, gjorde filmen tilgjengelig for et enda større publikum da den ble premiert på Netflix den 15. september i år.


“Animal agriculture is the leading cause of deforestation, water consumption and pollution, is responsible for more greenhouse gases than the transportation industry, and is a primary driver of rainforest destruction, species extinction, habitat loss, topsoil erosion, ocean “dead zones,” and virtually every other environmental ill. Yet it goes on, almost entirely unchallenged.”

(cowspiracy.com)


Utover problemet med at denne avgjørende delen av klimaproblematikken blir holdt skjult, kommer utfordringen med hva vi kan gjøre med den. Svaret er i teorien enkelt nok, men i praksis er det nok ikke like enkelt. Å be folk om å tenke på miljøet ved å spare på vann når de pusser tennene, skifte til sparepærer og resirkulere søpla si, er tross alt mindre omveltninger i hverdagen for de fleste sammenlignet med å forandre på spisevanene våre. I Norge, som i mange andre land, spiser vi i dag enorme mengder animalske produkter. Ta likevel en god kikk på noen av faktaene illustrert på bildet under, og se for all del filmen. SÅ vanskelig er det tross alt heller ikke å tenke litt nøyere over hva vi kjøper inn til middag – spesielt ikke nå når vi faktisk vet hvor stor betydning det har å skifte ut et kjøttmåltid med andre alternativer.Les mer på cowspiracy.com - her kan du også downloade filmen dersom du ikke har tilgang på Netflix.

Siste innlegg
bottom of page