top of page

Hva betyr det å være menneske?

Yann Arthus-Bertrand har gitt oss muligheten for å se verden med nye øyne før, og nå gjør han det igjen. Sist med fotoutstillingen Earth from above; en samling fotografier av fantastiske landskaper fra hele verden. Denne gangen med dokumentarfilmen Human; en film som – ærlig, brutalt og vakkert – viser oss våre medmennesker.Noen ganger kan verdens fremtid føles håpløs. ”Det skjer så mye fælt i verden”, er ikke nødvendigvis bare en kommentar fra bestemor der hun sitter og rister sakte på hodet, med dagens avis oppslått i fanget. Det er en tanke som kan snike seg inn i bevisstheten til de fleste av oss. Og det skjer absolutt mye fælt i verden. Noen ganger trenger vi bare å bli minnet på hvor mye vakkert som også finnes. Når vi blir motløse og tenker at det ikke nytter å gjøre noe bra eller at det bare ville være egoistisk å sette et barn til verden fordi den fremtiden som det vil gå i møte virker så dyster, trenger vi å snu tankegangen og istedenfor si til oss selv: ”det viktigste jeg kan gjøre for å forandre fremtiden til det bedre, er å ta vare på de rundt meg og lære de som skal leve videre etter meg hvor mektig våpenet kjærlighet er”.


Filmen Human minner oss nettopp på dette. Selv om den forteller om grusomme skjebner og tilsynelatende håpløse historier, viser den oss samtidig hvor mye vakkert vi har rundt oss og er så heldige å være en del av. Human gir oss muligheten til å reflektere over det livet vi har fått i gave.


“…I hope my spirit is taken up in a great ballet and a great cosmic dance of love where there’s no more suffering and no more sorrow. Where we can no longer hurt or be hurt. And where we can truly celebrate the great gift of consciousness, the great gift of being, the great gift of life. And if, in the end, there is no God, I am still thankful for the gift of life.

(Human, VOL 2.)


Dokumentaren hadde premiere 11. september i år og ligger ute på Youtube, tilgjengelig for alle. Den består av tre deler, som hver i sær tar opp forskjellige temaer ved det å være menneske. For hva er det som definerer oss som mennesker? Er det evnen til å elske eller at vi sloss? At vi ler eller at vi gråter? At vi er vi er nysgjerrige og søker nye oppdagelser? Det var disse spørsmålene som drev Yann Arthus-Bertrand gjennom hans innsamling av historier fra 2.000 mennesker i 60 land. Reisen tok tre år. Med seg hadde han et stort team av oversettere, journalister og fotografer. Men selv om produksjonen er stor og kvaliteten fantastisk, er regien enkel: vi får se mennesker fortelle sine historier og synspunkter, alle sittende med samme avstand til kameraet og foran en mørk bakgrunn. Innimellom portrettene vises utrolige bilder av natur og mennesker, for det meste filmet ovenfra i samme stil som Yann Arthus-Bertrands tidligere fotografier. Land og nasjonaliteter blir ikke nevnt – historiene dreier seg om våre medmennesker og deres skjebner, ikke hvor de er fra.


"I am one man among seven billion others. For the past 40 years, I have been photographing our planet and its human diversity, and I have the feeling that humanity is not making any progress. We can’t always manage to live together.Why is that? I didn’t look for an answer in statistics or analysis, but in man himself."

(Yann Arthus-Bertrand)Filmen er et resultat av samarbeidet mellom to non-profit organisasjoner – finansiert av The Bettencourt Schuller Foundation og utført av The GoodPlanet Foundation, som er ledet av Yann Arthus-Bertrand.


Vi anbefaler på det sterkeste å benytte denne sjansen til å reflektere over livet og hvor heldige vi er, og samtidig nyte en fantastisk visuell opplevelse. Se filmen på så stor skjerm som mulig og skru bildekvaliteten opp til maks. God fornøyelse!


Kilder:

www.human-themovie.org, www.yannarthusbertrand.org, www.goodplanet.org/en/

Siste innlegg
bottom of page