HVORFOR SÅ SAKTE?

For oss finnes det ikke noe annet alternativ enn å gjøre det vi kan for å ivareta naturen og menneskene som gjør det mulig for oss å følge vår drøm om å utvikle et klesmerke.

 

Derfor er vi en del av den internasjonale bevegelsen Slow fashion.

 

HVA GJØR VI?

Det er mye som kan gjøres for å gjøre moteindustrien mer bærekraftig. Vårt hovedfokus er på materialene vi velger til klesplaggene våre. Vi bruker kun økologiske, resirkulerte og naturlige stoffer og garn. Mesteparten av stoffene er GOTS-sertifiserte.

HVORFOR ØKOLOGISK?

  • Når vi velger økologisk, vet vi at bøndene som dyrket råmaterialene står fritt til å velge de frøene de selv ønsker. Vi vet at de ikke er bundet til kostbare avtaler med store leverandører av genmodifiserte produkter som kontrollerer 95% av bomullsfrø-markedet.

  • Økologisk bomull vokser side om side med bondens egen mat, og jorden der den vokser blir ikke ødelagt.

  •  Økologisk bomull krever mindre energi og vann, sammenlignet med konvensjonelt dyrket bomull. I tillegg slipper den ut opp til 94% mindre drivhusgasser.

  • Bonden vil ikke være en av de 77 millioner landbruksarbeiderne som utsettes for sprøytemiddelforgiftning hvert år.

  • Ved å velge økologisk vet vi også at det ikke er rester av giftige kjemikalier i klærne som du skal ha på deg.

 

HVORFOR GOTS?

  • Ved å velge GOTS-sertifiserte stoffer vet vi at ikke bare det ferdige produktet, men hele dets livssyklus blir nøye kontrollert. Alt fra dyrkingen av råmaterialene til siste ledd i produksjonen av stoffene blir inspisert og kontrollert. Også kvaliteten på selve sluttproduktet (hvor mye det krymper, hvor godt det tåler sollys osv.) må godkjennes. I tillegg må strenge krav til helse og sikkerhet for alle involverte oppfylles.

  • Ingen skadelige kjemikalier er tillatt i produksjonen, og alle vannutslipp blir behandlet for å beskytte arbeiderne og deres vannkilder.

  • The Global Organic Textile Standard (GOTS) er anerkjent som verdens ledende standard for tekstiler laget av økologiske råmaterialer. Kun produkter som inneholder minst 70% økologiske fibre blir godkjent. Disse blir merket med "made with organic", mens kun produkter som inneholder minst 95% økologiske fibre kan bli merket med "organic".

(Les mer om GOTS og økologi på global-standard.org

 

HVORFOR RESIRKULERT?

Produksjonen av det resirkulerte garnet som vi velger til våre strikkeplagg er 98% mindre skadelig for naturen, sammenlignet med produksjonen av nye materialer. Garnet er laget av fibre fra gamle materialer som blir sortert etter farge, før det blir spunnet til nytt garn uten å bli farget på nytt.

Dette skåner naturen fra produksjonen av nye materialer, når vi allerede har nok fra før. I tillegg unngår man bruken av vann og kjemikalier som ellers ville blitt brukt til å farge garnet, og gamle materialer får et nytt liv.

HEKNE RETUR

Det kastes alt for mye klær. For å være med på å redusere mengden tekstilavfall, tilbyr vi en returservice for HEKNE-plagg du ikke ønsker å beholde lenger. For hvert plagg gir vi deg et gavekort på 150 NOK som kan brukes i nettbutikken vår. Det eneste du trenger å gjøre, er å sørge for at plagget er nyvasket før du sender det til oss (kontakt oss for adresse). 

Tilstanden på klærne vi mottar, avgjør hva vi gjør videre med de. Kan plagget repareres og brukes videre, selger vi det under OMBRUK i nettbutikken vår. Er plagget for slitt til at det kan selges igjen, bruker vi det vi kan til for eksempel reparasjoner av andre plagg. Det vi ikke kan bruke selv, leveres til gjenvinning.

HEKNE OMBRUK

I nettbutikken vår har vi en egen kategori for brukte klær. Her legger vi ut plagg som enten har vært leid ut, brukt på fotoshoot, har små feil eller blitt innlevert under konseptet HEKNE RETUR. Klærne blir lagt ut til salg med reduserte priser. På denne måten håper vi å redde verdifulle klær som kanskje ellers ville blitt kastet.

HVA MER?

Vi lar klesplaggene våre henge i butikken til de blir solgt, istedenfor å skifte dem ut til fordel for nye varer hver sesong. Vi mener at klærne har like mye verdi nå som da de ankom fra fabrikken, og vi liker ikke å kaste noe som ikke behøver å bli kastet.

Vi bryr oss om kvalitet når vi velger materialer og designer produktene våre. Produkter som  varer lenge er mer bærekraftige. 

Vi samarbeider med små og mellomstore fabrikker hvor vi vet at arbeiderne blir tatt godt vare på. Du kan lese mer om våre leverandører og samarbeidspartnere her.

Når vi sender varene til deg, tilbyr vi at pakken sendes til ditt lokale postkontor/post i butikk, istedenfor helt fram til døren. På denne måten skåner vi naturen for ekstra CO2-utslipp.

 

Det er selvfølgelig alltid noe vi kan bli bedre på,

og vi prøver å forbedre oss hver gang vi har muligheten til det.

 

Hvis du har innspill eller ideer, spørsmål eller tilbakemeldinger til hvordan vi gjør ting,

vær så snill og si ifra!