top of page

HVORFOR SÅ SAKTE?

Klesproduksjon er ikke bære-kraftig. Likevel er det mange valg man kan ta for å gjøre den litt bedre.

 

For oss finnes det ikke noe annet alternativ enn å gjøre det vi kan for å ivareta naturen og menneskene som gjør det mulig for oss å følge vår drøm om å utvikle et klesmerke.

Vi mener også at vi som forhandler har et ansvar for å hjelpe deg til faktisk å kunne utføre forbrukernes viktigste oppgave; gjøre gode valg, kjøpe mindre og bruke klærne lenger.

 

Derfor er vi en del av den internasjonale bevegelsen Slow fashion.

HVORFOR FUGLER?

Fuglenes verden har en spesiell rolle i vårt designkonsept. Hver kolleksjon bærer fargene til en utvalgt fugl. Vi håper at klærne våre bringer med seg et snev av alt det vakre og harmoniske som finnes i naturen de er inspirert av.

HVORFOR FORHÅNDSBESTILLINGER?

Ved at du forhåndsbestiller hjelper du oss å beregne hvor mange plagg vi bør produsere. På den måten unngår vi å bruke overflødig med ressurser.

 

Vi åpner for forhåndsbestilling på de fleste av plaggene våre før vi setter i gang produksjonen. Som takk for tålmodigheten og at du hjelper oss å spare naturen for overflødig klesproduksjon, gir vi deg rabatt på forhåndsbestilte varer.

 

Kanskje kan det å måtte vente lenger på et plagg også bidra til å endre det raske kjøp-og-kast-forholdet vi har til klær i dag?

HVORFOR RESIRKULERT?

Å resirkulere er heller ikke en feilfri løsning for framtiden. Det alene kan ikke rette opp ubalansen vi har i dag og er heller ikke nødvendigvis et godt valg i alle tilfeller. Likevel, så lenge vi har nok fra før og i kombinasjon med andre tiltak, mener vi at det er et viktig bidrag. Og så er det stor forskjell på å resirkulere og å resirkulere:

 • Garnet vi bruker til våre strikkeplagg er 100% mekanisk resirkulert. I de fleste andre tilfeller gjøres dette kjemisk, som betyr mer kjemikalier og nye utslipp.

 • Garnet er ikke laget av plastflasker (som heller bør bli nye plastflasker) eller annet avfall som er krevende å resirkulere, men av strikkede tekstiler. Garnet er 100% resirkulert og ikke blandet med nye fibre.

 • Tekstilene blir sortert etter farge og spunnet på nytt. Fabrikken som gjør dette bruker en metode hvor hele 95% av fibernes originale lengde ivaretas.

 • Garnet spinnes uten å bli farget på nytt. Farging og annen etterbehandling er ellers svært belastende for miljøet og krever store mengder vann, energi og kjemikaler som igjen fører til utslipp. 

 

 • Det er summen av dette som gir den store miljøgevinsten: sammenlignet med produksjon av nye materialer er produksjonen av vårt garn 98% mindre skadelig for naturen. 

Tekstilene garnet blir spunnet av kommer fra ulike produsenter og hver batch vil være forskjellig. Opplever du at kvaliteten på strikkeplagget ditt ikke er av god nok kvalitet, vil vi selvsagt at du gir oss beskjed.

HVORFOR ØKOLOGISK?

 • Når vi velger økologisk, vet vi at bøndene som dyrket råmaterialene står fritt til å velge de frøene de selv ønsker. Vi vet at de ikke er bundet til kostbare avtaler med store leverandører av genmodifiserte produkter som kontrollerer 95% av bomullsfrø-markedet.

 • Økologisk bomull vokser side om side med bondens egen mat, og jorden der den vokser blir ikke ødelagt.

 •  Økologisk bomull krever mindre energi og vann, sammenlignet med konvensjonelt dyrket bomull. I tillegg slipper den ut opp til 94% mindre drivhusgasser.

 • Bonden vil ikke være en av de 77 millioner landbruksarbeiderne som utsettes for sprøytemiddelforgiftning hvert år.

 • Ved å velge økologisk vet vi også at det ikke er rester av giftige kjemikalier i klærne som du skal ha på deg.

 

HVORFOR GOTS?

 • Ved å velge GOTS-sertifiserte stoffer vet vi at ikke bare det ferdige produktet, men hele dets livssyklus blir nøye kontrollert. Alt fra dyrkingen av råmaterialene til siste ledd i produksjonen av stoffene blir inspisert og kontrollert. Også kvaliteten på selve sluttproduktet (hvor mye det krymper, hvor godt det tåler sollys osv.) må godkjennes. I tillegg må strenge krav til helse og sikkerhet for alle involverte oppfylles.

 • Ingen skadelige kjemikalier er tillatt i produksjonen, og alle vannutslipp blir behandlet for å beskytte arbeiderne og deres vannkilder.

 • The Global Organic Textile Standard (GOTS) er anerkjent som verdens ledende standard for tekstiler laget av økologiske råmaterialer. Kun produkter som inneholder minst 70% økologiske fibre blir godkjent. Disse blir merket med "made with organic", mens kun produkter som inneholder minst 95% økologiske fibre kan bli merket med "organic".

(Les mer om GOTS og økologi på global-standard.org

 

HEKNE REPARASJON

Vårt håp er at plaggene våre blir brukt så mye at de til slutt er brukt helt opp! Og for at de skal kunne brukes ekstra lenge, tilbyr vi gratis reparasjon på alle HEKNE-plagg uansett hvor lenge det er siden det ble kjøpt og grunn til skaden. Vi stopper, lapper og reparerer gjerne så godt vi kan - både synlig og usynlig.

Trenger vi nye deler til reparasjonen, som for eksempel en glidelås, betaler du kun for denne. Det eneste du trenger å gjøre ellers, er å sørge for at plagget er nyvasket før du sender det til oss. 

Tilstanden på plagget og skadens omfang vil avgjøre hva vil klarer å gjøre. Ta kontakt, så gjør vi i hvert fall et forsøk!

Forbrukerkjøpsloven gir deg rett til å klage på feil i klær i to år etter kjøpet. Er vi skyld i feilen, får du selvsagt et nytt plagg eller reparasjon inkludert nye deler uten kostnad. 

Vil du reparere selv? Vi har ekstra garn og stoff til de fleste av plaggene våre. Ta kontakt, så sender vi deg gjerne det du måtte trenge! 

HEKNE OMBRUK

I nettbutikken vår har vi en egen kategori for brukte klær. Her legger vi ut plagg som enten har vært leid ut, hengt i butikk, er brukt på fotoshoot eller som har små feil. Klærne blir lagt ut til salg med reduserte priser. På denne måten håper vi å redde verdifulle klær som ofte ellers ville blitt kastet.

Her selger vi også produkter laget av plagg som er så slitt at de ikke lenger kan brukes i sin opprinnelige form, men som fortsatt har verdi som noe annet.

FJONG UTLEIE

Vi leier ut plaggene våre hos Fjong slik at du kan velge å leie i stedet for å kjøpe nytt. Våre plagg er også en del av abonnementsordningen deres hvor du får tilsendt nye plagg hver måned.  

HVA MER?

 • Vi lager ikke kolleksjoner, men enkeltplagg. Uten å følge korte trender og hyppige sesonger, og sakte nok til at hvert plagg er godt gjennomtenkt før det går i produksjon.

 • Vi lar klesplaggene våre henge i butikken til de blir solgt, istedenfor å skifte dem ut til fordel for nye varer hver sesong. Vi mener at klærne har like mye verdi nå som da de ankom fra fabrikken, og vi liker ikke å kaste noe som ikke behøver å bli kastet.

 • Vi bryr oss om kvalitet når vi velger materialer og designer produktene våre. Produkter som  varer lenge er mer bærekraftige. 

 • Vi samarbeider med små og mellomstore fabrikker hvor vi vet at arbeiderne blir tatt godt vare på. Du kan lese mer om våre leverandører og samarbeidspartnere her.

 • Når vi sender varene til deg, tilbyr vi at pakken sendes til ditt lokale postkontor/post i butikk, istedenfor helt fram til døren. På denne måten skåner vi naturen for ekstra CO2-utslipp.

 

Det er selvfølgelig alltid noe vi kan bli bedre på.

Vi har lært mye siden vi lanserte HEKNE i 2016 og vi gjør fortsatt alt vi kan

for å forbedre oss hver gang vi har muligheten til det.

Og så er det noen ganger vi må inngå kompromisser.

Men alle valgene vi tar er bevisste valg.

 

Lurer du på hvorfor vi har valgt som vi har valgt eller har andre innspill eller ideer,

vær så snill og si ifra!

 

bottom of page